SERENNU

Serennu Children’s Centre, Newport is an NHS outpatient day centre for disabled children between the ages of 0 and 18. The centre is purpose built to allow children with complex disabilities to receive treatment, care, information and consultation all under one roof, eliminating the need to travel. In addition to helping children the centre will act as a support network for the whole family unit, enabling them to socialise together thanks to the range of leisure facilities available including a wheelchair sports area, a swimming pool and a cinema.

Initially we set up a ‘steering group’ of experts to ensure that the design and fit out of the centre was suitable for purpose and took into account the views of all interested parties. This group, chaired by Stills consisted of physiotherapists, occupational therapists, parents, main contractors and the architects. The ‘steering group’ first worked on the naming and the concept for the building and how to integrate the various user groups. This then progressed onto colour schemes, furniture finishes and signage.

The new working practice facilitated by the centre has enabled departments and staff to work together in new ways focusing on the patient and driving operating economies.

Stills is proud to be a corporate supporter of The Sparkle Appeal.

MORE CASE STUDIES

In addition to managing the interior design, colour schemes and furniture of the public areas, Stills undertook the branding of the entire project, from naming the centre and all its treatment rooms and support areas, to devising a tactile wayfinding and signage system for the centre. We also worked closely with the Aneurin Bevan NHS Trust infection control, fabric company Aqua and specialist furniture manufacturers Connection to create furniture that was suitable for the needs of the parents and disabled children using the centre long-term.

 

 

The centre was christened ‘Serennu’, which means ‘to sparkle’ in Welsh and which ties in with the Sparkle charity’s motto ‘Helping special children shine’. The theme for the centre is based on stars and space, with treatment rooms being named after constellations.

 

The graphic style was developed to appeal across the age range and to give different levels of cognitive experience across time. Hence you can respond at a childlike level to the simple graphical representation of each constellation and at the same time understand how the stars make up that constellation, whilst navigating users around the centre.

 

 

SERENNU

Serennu Children’s Centre, Newport is an NHS outpatient day centre for disabled children between the ages of 0 and 18. The centre is purpose built to allow children with complex disabilities to receive treatment, care, information and consultation all under one roof, eliminating the need to travel. In addition to helping children the centre will act as a support network for the whole family unit, enabling them to socialise together thanks to the range of leisure facilities available including a wheelchair sports area, a swimming pool and a cinema.

Initially we set up a ‘steering group’ of experts to ensure that the design and fit out of the centre was suitable for purpose and took into account the views of all interested parties. This group, chaired by Stills consisted of physiotherapists, occupational therapists, parents, main contractors and the architects. The ‘steering group’ first worked on the naming and the concept for the building and how to integrate the various user groups. This then progressed onto colour schemes, furniture finishes and signage.

The new working practice facilitated by the centre has enabled departments and staff to work together in new ways focusing on the patient and driving operating economies.

Stills is proud to be a corporate supporter of The Sparkle Appeal.

MORE CASE STUDIES